*Με αφορμή τη σχέση ενοποίησης και βίας.
Αραγε η θανατική καταδίκη του Σαντάμ, ο εμφύλιος στο Ιράκ και ο πόλεμος στην Παλαιστίνη διαμορφώνει τις συνθήκες ενοποίησης της ΝοτιοΑνατολικής Μεσογείου της Ευρώπης σύμφωνα με τη παρακάτω παράγραφο;
"Πριν από τη Συνθήκη της Ρώμης οι κύριες προσπάθειες ενοποίησης της Γηραιάς Ηπείρου (δηλαδή αυτή του Ναπολέοντα στον 19ο αιώνα και του Χίτλερ στον 20ό) βασίστηκαν στη χρήση μαζικής βίας - και ευτυχώς απέτυχαν.
ΒΗΜΑ "
Ν.Μουζέλης..
Η ενοποίηση από πλευράς αυτών των πολιτικών δυνάμεων που
χρησιμοποίησαν τον Ναπολέοντα και τον Χίτλερ, δυστυχώς ή ευτυχώς,
επέτυχε.
Αφ ενός η βία του Ναπολέοντα προλείανε καθοριστικά την ενοποίηση των πριγκιπικών κρατιδίων σε έθνη-κράτη τον 18ο αιώνα για να αναπτυχθεί η βιομηχανική επανάσταση, αφ'ετέρου η βία τού Χίτλερ ενοποίησε τις παραγωγικές δυνάμεις τους.
Χωρίς τη καταστροφική τους μανία δεν θα υπήρχε ενοποιητικό αποτέλεσμα, χωρίς την σωτήρια ήττα τους δεν θα υπήρχε δημοκρατικός κοινοβουλευτισμός.
Αντίστοιχη βία αντιμετωπίζουν οι πολίτες των Η.Π.Α., όταν ενώνονται τον 19ο αιώνα διά μέσω του εμφυλίου πολέμου Βορείων και Νοτίων.
Χωρίς την ήττα των Νοτίων η χώρα θα εκυβερνάτο από την αγροτική οικονομία με την βιομηχανία στην υπηρεσία της, μέ συμβάσεις μόνιμης μαύρης εργασίας αντί μισθωτής.
Αντίστοιχη Βία αντιμετωπίζει ο ελληνισμός με τη διάλυση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και τη δημιουργία εθνικών
κρατιδίων.
Στην ΝοτιοΑνατολική Ευρώπη οι δυνάμεις διασπώνται την ίδια περίοδο (19ος) στην οποία η Δυτική ενοποιείται χάριν της βιομηχανικής παραγωγικότητας της.
Αν τολμήσουμε μία ακόμη αντιστοίχηση, η Νοτιοανατολική Ευρώπη προσομοιάζει στις Νότιες Πολιτείες των ΗΠΑ, λόγω των υποανάπτυκτων Βιομηχανικών παραγωγικών τους δυνάμεων.
*Oι άλλες χώρες και οι διεθνείς συγκυρίες.
Αν ο Ζάκ Αταλί ισχυρίζεται ότι οι βιομηχανικές δυνάμεις είναι ισχυρότατες και ακμαιότατες, το επιχείρημα του αφορά τα οφέλη της Γαλλίας.
Αν ο Πούτιν ισχυρίζεται και επιβεβαιώνει ότι οι ενεργειακές δυνάμεις κινούν την ευημερία του κόσμου, το επιχείρημα του αφορά τη Ρωσία.
Αν οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι η έρευνα και η διδασκαλία της θα την διατηρήσουν στον πρωταγωνιστικό παγκόσμιο ρόλο, το επιχείρημα οφελεί τις ΗΠΑ.
Αν οι Κινέζοι ισχυρίζονται ότι η βιομηχανική παραγωγή βοηθάει στην ευημερία τό επιχείρημα αφορά τη Κίνα πρωτίστως.
Αν ο Αχμαντίν ετζάντ ισχυρίζεται ότι ένας Νέος
Δεύτερος Ψυχρός Πόλεμος δια μέσω αντισημιτισμού και πυρηνικής φλυαρίας αναδεικνύει το Ιράν σε περιφερειακή δύναμη, αυτό αφορά πρωτίστως τους Ιρανούς.
*Αυξημένες ευκαιρίες για προσδοκίες
Τί αφορά τους Ελληνες και πού εντοπίζει η ελληνική πραγματικότητα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα;
1- στο νέο είδος περιήγησης και φιλοξενίας τουρισμού
2- στις ήπιες ενέργειες
3- στην ερευνητική διδασκαλία
4- στον ελληνορωμαϊκό πολιτισμό, συνεχή και αδιάλειπτο επί 3.000 έτη μέχρι σήμερα
5- στην Πλάτωνος Πολιτεία
6- σε ηγέτες σαν τον Οδυσσέα και τον Μ.Αλέξανδρο.
7- στο εμπορικό δαιμόνιο στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και οι θαλάσσιες μεταφορές
8- στην δυναμική της ελληνικής γλώσσας και στην παγκοσμιοποίηση της αγγλικής
9- στην ηλιοφάνεια,την φυσική αισθητική και την υγιεινή διατροφή
10- στο αντιαισθητικό και υποανάπτυκτο δομημένο περιβάλλον
11- στη γεωστρατηγική αντίληψη υπεκφυγής των διεθνών καταστάσεων,βασιζόμενοι σε αντιεπιστημονικές θεωρίες ώς κένρο του κόσμου με συνέπεια να μεταθέτουμε τις ευθύνες σε τρίτες "θεϊκές" δυνάμεις οι οποίες κατοικούν σε άλλες χώρες.
και το σημαντικότερο μειονέκτημα!
12- Λησμονούμε την αντίστροφη ιστορική πορεία, η ΝότιοΑνατολική Μεσόγειος της ευρώπης διαλύεται τη στιγμή (19ος) που ενοποιείται η Δυτική περιοχή της ευρώπης.
και το σημαντικότερο πλεονέκτημα για να το αδράξουμε! (carpe diem)
13- η νέα
ηλεκρονική μεταβιο
μηχανική τεχνολογία στην ιστορική αυτή περίοδο.
Εχουμε το δικαίωμα για
να νοιώθουμε αυξημένες προσδοκίες;www.gbwinzip.blogspot.com